Avainsana: innovaatio

Déjà vu on tuttu, entä Vuja dé?

“Déjà vu -ilmiön on väitetty johtuvan mm. aivojen hetkellisesti sekaisin menneestä muistiosasta ja siitä, että toinen aivopuolisko on hetkellisesti toista edellä, aiheuttaen tunteen aiemmin koetusta tilanteesta.

Mutta oletko koskaan kuullut vuja dé -ilmiöstä?

Vuja dé on déjà vun vastakohta tai kolikon toinen puoli. William Taylor määrittelee kirjassaan Practically Radical vuja dé -termin seuraavasti.

Vuja dé tarkoittaa, että havainnoit tuttua asiaa tai tilannetta (esim. markkinaa, tuotetta tai palvelua, jonka kanssa olet työskennellyt vuosia) niin kuin et olisi koskaan kokenut sitä tai ollut tekemisissä asian kanssa.”

Lähtölaukaus :: Vuja dé

Googlen innovaatioperiaatteet

Google pyrkii hoivaamaan innovatiivista kulttuuria kaikin keinoin. Marissa Mayer jakaa Googlen periaatteet kaikille.

“Last year, Google executive, Marissa Mayer, talked about Google’s Management/Innovation principles. [...]. Following are the nine principles she explained:”

http://cdoq.blogspot.com/2007/09/googles-management-principles.html

Luovuuden vihaajat

Teresa Amabile Harvard Business Review’sta listaa luovuuden ja innovaation tuhoajat.

“We all wince at the thought of how Xerox utterly failed to innovate on PARC’s inventions, allowing Apple and Microsoft to run away with most of them. But there’s no denying how world-changing those inventions were. The organization that gave birth to them illustrates — by way of contrast — why so many of today’s organizations are creatively sterile.

What made PARC so different from organizations where creativity falters? An abundance of all three key ingredients:”

The Three Threats to Creativity – Teresa Amabile – HBS Faculty – Harvard Business Review.

Luovuuden ja innovaation johtaminen on joka johtajalle

Luovuus ja innovaatio on perinteisesti yhdistetty mainostoimistoihin, korkeaan teknologiaan ja vastaaviin. Nando Malmelin väittää että näiden johtaminen tulisi olla jokaisen yrityksen, jokaisen johtajan toiminnan ytimessä.

“Mihin yrityksen kilpailukyky voi perustua tässä ajassa? Nando Malmelin tarjoaa tähän Suomen tulevaisuuden kannalta tärkeään kysymykseen uuden näkökulman. Hän vie luovan johtajan idean myös uudelle tasolle.”

Lähikuvassa murros.

Kuuden hatun ideariihi

Hatun voi laittaa päähän myös konkreettisesti, mutta pääajatuksena on ohjata ajatusprosessia hallitusti eteenpäin.

“Six Thinking Hats is a thinking methodology based on the premise that the human brain thinks and processes information in six distinct ways: via questions, emotions, bad and good points judgment, creativity, and thinking (or more accurately, meta-thinking).”

via Boost Your Brainstorming with the Six Thinking Hats Method.

Onko sinulla uusi idea? Haluaisitko saada ajettua sen läpi?

Uuden idean aikaansaaminen on ehkä helpompaa kuin sen läpiajaminen organisaatiossa. Näillä vinkeillä jälkimmäinen helpottuu.

When you introduce a “new thing,” you are at the end of your thought process (which may have begun months ago).

Everyone else is at the beginning. They can’t get where you are without you sharing your full process including your own apprehensions.

All Things Workplace: Six Steps To Getting Your New Idea Accepted.

Innovaatio hyvä, johtaminen paras

Innovaatio syntyy tai kuolee ylimmässä johdossa. Mutta on siinä muitakin tekijöitä.

Innovaatiovalmentaja Robert Brands listaa kymmenen kohtaa, jotka tulee huomioida innovaatioprosessin rakentamisessa.

Robert Brands is an innovation coach with a lot of experience with real-world product innovation. It’s no surprise then that his book, Robert’s Rules of Innovation: A 10-Step Program for Corporate Survival, is heavy on the consumer products side of innovation. Nevertheless, the 10 rules he presents can be applied in any setting. [...] Brands’ book details 10 rules to create and sustain a culture of innovation:

Leading Blog: A Leadership Blog: Where Does Innovation Begin?.

Innovaatio vs. pure awesomeness

Onko innovaation johtaminen järjetöntä, jos innovaatiota ei ole määritelty? Suomen pitäisi nousta lamasta innovaation voimalla, mutta:

“Maailma on muuttunut. Paluuta siihen, mistä lamaan lähdimme ei enää ole. Itse asiassa sitä ei ollut edes silloin kun lama alkoi. Viime vuosien menestys oli vanhan ajan cash-out, ei muuta. Siinä ei ollut mitään innovatiivista, ei mitään innostavaa.

Umair Haque haluaa käyttää sanaa “awesomeness” innovaation tilalla.”

via Innovaatio – tuotantotalousajan reliikki? « Renessanssinaisen maailmankirja.

Motivaatio, innovaatio ja tila

Novetoksen Jari Ojasti käsittelee Daniel Pinkin netissä laajalle levinnyttä videota (myös alla):

“Monet ajattelevat, että palkitsemalla saa työntekijän tekemään työtä enemmän tai laadukkaammin tai nopeammin. Näin asia varmaan onkin yksinkertaisissa tehtävissä. Entä sitten vaativassa asiantuntijatyössä, jossa samaan lopputulokseen voi päästä monta eri reittiä tai kysymyksissä, joihin ei ole olemassa yksinkertaisia vastauksia?”

via Novetos Blogi: Motivaation, innovaation ja tilan suhdekuvioita.

[Video] Dan Pink on the surprising science of motivation:

Ulkopuolisen innovaation johtaminen

Innovaation johtamisen voidaan sanoa olevan varsin haastava laji. Puhumattakaan yrityksen ulkopuolelta saapuvan innovaation johtamisesta.

Thanks to technology and instant global communication, it has never been easier for companies to seek solutions to problems or find new ideas from sources outside their own corporate walls.

But the art of managing these external innovation models is far from mastered—just ask Boeing.

via Markets or Communities? The Best Ways to Manage Outside Innovation — Harvard Business School Working Knowledge.